Иван Апостолов

Иван Апостолов, наречен Копаран Чауш или Даскалот (1847-1926) — македонски револуционер, и член на Македонската револуционерна организација.[1]

Иван Апостолов
Karakoy-Alibotush-Gathering.jpg
Роден 1847
Куманич, Неврокопско
Починал 1926
Долна Бања, Бугарија

ЖивотописУреди

Иван Апостолов е роден во 1847 година, во Куманич, Неврокопско, Пиринска Македонија. Учествувал како доброволец во Руско-турската војна во 1877 и 1878 година. Дејствувал во Кресненско, Пиринска Македонија. Бил уапсен од турската власт и осуден на доживотен затвор. За издржување на казната бил испратен на островот Родос, Грција. По амнестирањето во 1897 година се вратил во родниот крај, каде бил назначен за учител.

Учествувал во Илинденското востание, и учествувал во неколку судири со турската војска во Неврокопско. По востанието, станал комита во четата на војводата Атанас Тешовалијата.

Починал во Долна Бања, Бугарија, во 1926 година.

НаводиУреди

  1. Енциклопедија ВМРО, Скопје, 2015, стр. 11 и 12