Зора - Мисли за моралот како предрасуда (германски: Morgenröte. Gedanken über die moralischen Vorurteile) - книга на германскиот философ Фридрих Ниче од 1881 година.

Зора - Мисли за моралот како предрасуда' - Фридрих Ниче

СодржинаУреди

Осврт кон делотоУреди

Според Ниче, речиси секоја реченица во оваа книга се родила на морскиот брег, во близината на Џенова, а со оваа книга започнала неговата војна против моралот. Во неа, тој се залага за ослободување од сите морални вредности и одобрување на сето она што било забрането и презирано. Притоа, тој тврди дека поимите, како што се: „бог“, „душа“, „дух“, „слободна волја“, само го упропастуваат човештвото.[1]

НаводиУреди

  1. Фридрих Ниче, Ecce Homo (Ево човека) – Како постајеш, шта си. Сарајево: Издање И. Ђ. Ђурђевића, 1918, стр. 107-110.