Зоран Китанов

Зоран Китанов (11 јуни 1963, Струмица) – политичар и поранешен директор на ЈП за Државни патишта.

Зоран Китанов
Зоран Китанов.jpg
Јавно претпријатие за Државни патишта
ЈП Струмица гас
Лични податоци
Роден(а) 11 јуни 1963 (1963-06-11) (58 г.)
Струмица, Југославија
Партија СДСМ
Професија Правник

ОбразованиеУреди

Дипломира на Правниот факултет, отсек правосудство, при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје.

КариераУреди

По дипломирањето, започнува со работа во меѓународна шпедиција, каде и како Менаџер успешно работи до 1997 г. Потоа продолжува со работа во АД Македонски Телеком како Менаџер за правни работи, каде останува до 2005 г.

Во 2011 г. започнува со работа како Директор во ЈП „Струмица-Гас“ и со успех спроведува проект за гасификација на град Струмица.

Следните шест години продолжува со реализација на проектот гасификација на Струмица и реализира 35,000 метри гасоводна мрежа, декомпресиска станица со капацитет од 2500 м3/час, преку 30 мерно регулаторни станици и др. Во текот на целиот овој период се направени и првите гасни приклучоци на домаќинства во РМ, а во понатамошниот период и на стопански субјекти и отпочната е реализација на гасификација на земјоделски парцели со цел да се прекине со користење на дрвото како загревен елемент на оранжерии како би се спречило сечењето на шумите и зголеменото загадување на животната средина.

Китанов е добитник на општествени признанија и награди за овој проект, а учествува и на многу дебати и конгресни гостувања, вклучително и како демонстратор на симпозиуми, организирани од страна на амбасадите на САД И ЕУ.

Во изминатите години учествува и на симпозиуми на Енергетската заедница со седиште во Виена, каде ЈП „Струмица-Гас“ е прва институција од РМ примена во оваа заедница.