Знаме на Сиера Леоне

Знамето на Сиера Леоне е националното знаме на државата кое било официјално усвоено на 27 април 1961 година. Знамето е тробојно, составено од три идентични хоризонтални ленто во зелена, бела и сина боја[1]. Зелената боја го претставува земјоделството, планините и природните ресурси. Сината боја ја означува надежта и белата боја ги означува единството и правдата.

Знаме на Сиера Леоне во сооднос од 2:3

Наводи уреди

  1. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2007-10-10. Посетено на 2009-10-30.

Поврзано уреди