Знаме на Општина Ранковце

Знамето на Општина Ранковце е официјалното знаме на оваа македонска општина кое било усвоено со последниот статут на општината. Знамето било усвоено во 2007 и било дизајнирано од Стојанче Величковски.[1]


Знаме на Општина Ранковце
}}
Употреба граѓанско знаме граѓанско знаме
Сразмер 1:2
Усвоено 2007
Творец Стојанче Величковски

ОписУреди

Основна боја на знамето е црвена. Знамето е обработено со 8 (осум) односно 16 (шеснаесет ) триаголници во жолта боја, кои со црвената боја од рабовите формираат древно македонска плетенка , познат симбол од хералдиката. Во горниот лев агол е поставен грбот на општината. Грбот е составен од штит на кој има прикажано две птици-божици кои држат симбол на манастирот Св. Никола.[2]

НаводиУреди

  1. Знаме на Општина Ранковце
  2. „Симболи на Општина Ранковце“. Архивирано од изворникот на 2011-10-08. Посетено на 2011-08-10.

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди