Знаме на Никарагва

Знамето на Никарагва е официјалното знаме на државата усвоено на 27 август 1971 година. Знамето е засновано на знамето на Федералната Република на Средна Америка. Знамето се состои од три еднакви хоризонтални ленти во сина, бела и сина боја каде на белата лента во средината на знамето се наоѓа државниот грб.

Знаме на Никарагва.

Историски знамињаУреди

 
 август 1823 - ноември 1824
 
 ноември 1824 - април 1854
 
 1852 - 1854
 
 април 1854 - 1858
 
 април 1854 - 1858 (трговско поморско знаме)
 
 1858 - 1873
 
 1873 - 1889
 
 1889 - 1893
 
 1893 - 1896
 
 1896 - ноември 1898
 
 ноември 1898 - ноември 1898
 
 април - декември 1898
 
 Знаме на Брегот на Комарците, 1834 - 1860
 
 Знаме на Брегот на Комарците, 1860
 
 Знаме на Обединетите покраини на Средна Америка, 1823 - 1825
 
 Знаме на Федерална Република на Средна Америка, 1825 - 1841

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди