Знаме на Египет

Знамето на Египет е официјалното знаме на оваа африканска држава, усвоено на 4 октомври 1984 година. Знамето е составено од три еднакви хоризонтални ленти во црвена, бела и црна боја. Боите се пан-арапски ослободителни бои и овој дизајн се користи уште од Египетската револуција во 1952 година. Во средината на знамето се наоѓа националниот грб на Египет.

Знаме на Египет.

Останати знамињаУреди

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди