Грб на Египет

Грбот на Египет е службен грб на државата кој е составен од Саладински златен орел кој гледа на лево. Орелот се држи на лента на која е напишано целосното име на државата на арапски јазик. На градите на орелот се наоѓа штит со знамето на Египет, но во вертикална положба на боите, одошто стандардните хоризонтални.

Грб на Египет
Coat of arms of Egypt.svg
Подробно
ГрбоносецЕгипет
Усвоен1984
ДржачиОрел од Саладин
Мотоарапски: جمهورية مصر العربية
(Gumhūriyyat Miṣr al-ʿArabiyyah, "Арапска Република Египет")

Поранешни грбовиУреди

ПоврзаноУреди