Знаме на Бахамите

Знамето на Бахамите е официјалното знаме на оваа карипска држава. Знаме било усвоено на 10 јули 1973 година и истото било усвоено по независноста на државата. Знамето било дизајнирано од Харвис Бејн.


Знаме на Бахамите
}}
Употреба државно знаме национално знаме национален симбол на Бахамите
Сразмер 1:2
Усвоено 10 јули 1973
Опис Три хоризонтални ленти во сина, жолта и сина лента со црн триаголник од прикачената страна.
Творец Харвис Бејн

Дизајн и симболикаУреди

Знамето е составено од три еднакви хоризонтални ленти во сина, жолта и сина боја. Од левата страна има црн триаголник. Црниот тригаолник ги претставува обединетоста и заложбата на луѓето на Бахамите[1] Сините ленти го претставуваат морето околу Бахамите, додека златната лента го претставува копното на Бахамите.

Историски знамињаУреди

Колонијалните знамиња на Бахамите се:

Други знамињаУреди

НаводиУреди

  1. „The Flag of The Bahamas“. The Official Website of The Government of The Bahamas. Посетено на 2008-08-16.

Надворешни врскиУреди