Знаме на Авганистан

Знамето на Авганистан (персиски:پرچم افغانستان, пашту:د افغانستان بيرغ) е националното знаме на државата кое било усвоено од транзиционалната влада на Транзиционалната Исламска Држава Авганистан во 2002/ 2004 година. Ова знаме е слично со знамето на монархијата на Авганистан од 1930 до 1973 година. Разлика помеѓу овие две знамиња е во додавањето на шахадахот над грбот. Ова знаме е усвоено на 4 јануари 2004.


Знаме на Авганистан
}}
Назив kundar
Сразмер 2:3
Усвоено 4 јануари 2004
Опис Три вертикални ленти во црвена, црна и зелена боја со националниот грб во средина.

Знамето на Авганистан се состои од три вертикални ленти во црна, црвена и зелена боја. Во средината е грбот на Авганистан.

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди