Знаме на Јужноафриканската Република

(Пренасочено од Знаме на Јужна Африка)
Знамето на Јужноафриканската Република

Знамето на Јужноафриканската Република е усвоено на 27 април 1994 г. кога оваа земјата добила демократска влада. Избрано е како симбол на демократијата.

Знамето има две хоризонтални пруги: црвена (горе) и сина (долу) раздвоени со зелена боја во облик на буквата Y. Буквата образува и рамностран триаголник чии страни се означени со жолта боја. Средишниот дел со зелена боја е обвиен со бела боја.

ПоврзаноУреди