Златко Шнајдер (Обреж, близу Земун, 5 март 1903 - Загреб, Савска Бановина, 14 август 1931), револуционер и политички работник, еден од седумте секретари на СКОЈ.

Биста на Златко Шнајдер

Биографија

уреди

Роден е на 5 март 1903 година во Обрешж, во близина на Земун. Тој дојде од етнички мешани семејство - татко, Владимир, беше Хрват, Србин мајка Милева, од границата на кордуна и баније. Неговиот татко бил банкарски службеник а неговата мајка домаќинка, тие имаа помладата ќерка Олга. Кратко време по Златковото раѓање, неговите родители се преселиле во Славонски Брод, каде што го заврши четиригодишно основно училиште, а уште две основни училишта (ова училиште, во 1917 година се претвори во гимназија, а во периодот по Втората светска војна го носеше Златков име) .

Во 1916 семејството на Златко се преселила повторно, овој пат во Загреб, каде што се запишани во трето одделение на Првата држава Граматика училиште. Во текот на своето образование во Загреб, Златко покрај интересите за литературата и уметност, сè повеќе и повеќе почна да се интересира за политика. Особено во текот на 1918 и 1919 година, кога Југославија почна да се одгласи од октомври социјалистичка револуција во Русија. Златко бил член на Здружението на академски социјалистичката младина, која е основана во февруари 1919 година на Универзитетот во Загреб и кој одигра значајна улога во основањето на Сојузот на комунистичката младина на Југославија (Комунистичката младинска), во октомври истата година.