Земјоделска народна партија на Македонија

Земјоделската народна партија (ЗНП) — поранешна политичка партија во Република Македонија, која се залага за одбрана на правата на селското население.[1] Првиот конгрес на партијата се одржал на 18 јуни 2005 година, кога за претседател на партијата бил избран Марјан Ѓорчев. По формирањето на партијата група независни пратеници, кои претходно ја напуштиле ВМРО-ДПМНЕ, станале пратеници на ЗНП: Марјан Ѓорчев, Михајло Георгиевски и Ванчо Стаменков, како и Аднан Ќахил од Партијата за движење на Турците.

Земјоделска народна партија на Македонија
ЗНП
ВодачМарјан Ѓорчев
Основана2005
Распуштенадекември 2006
Политика на Република Македонија
Политички партии
Избори

По неуспешните преговори со ВМРО-ДПМНЕ, ЗНП се одлучила да учествува самостојно на парламентарните избори во 2006 година освојувајќи околу 12.500 гласови (1,35%). Земјоделската народна партија била распуштена при крајот на 2006 година. Целото членство на ЗНП преминало во ВМРО-ДПМНЕ, партијата на која претходно ѝ припаѓало.

Наводи уреди