Зачувани грофовии во Велс

Зачуваните грофовии (англиски: preserved counties; велшки: siroedd cadwedig) се области во Велс што служат за церемонијални цели на намесништвото и шерифството. Формирани се на основа на грофовиите воспоставени со Законот за локалната самоуправа од 1972 (Local Government Act 1972),[1] а служеле и за самоуправни и други цели во периодот од 1974 до 1996.

Зачувани грофовии
Map Cymru gyda rhifau.svg
КатегоријаНамесништва
МестоВелс
СоздалЗакон за локалната самоуправа (Велс) 1994 (c. 19)
Создадена на1 април 1996
Број8 (2008)

Список на зачувани грофовииУреди

Податоците за населението се проценка за средината на 2007 г. на Службата за национална статистика. Составните унитарни управни подрачја се групирани по нивните зачувани грофовии.[2]

НазивОпфаќаПовршина (км²)Население
КлуидКонви, Денбишир, Флинтшир, Рексам2.910491.100
ДиведКармартеншир, Кередигион, Пембрукшир5.780375.200
ГвентБлајнај Гвент, Карфили, Монмутшир, Њупорт, Торвајн1.553560.500
ГвинедГвинед, Англси3.262187.400
Среден ГламорганБриџенд, Мертир Тидвил, Ронда Кинон Тав781423.200
ПовисПовис5.196 132.000
Јужен ГламорганКардиф, Долина Гламорган475445.000
Западен ГламорганНит Порт Толбот, Свонзи820365.500

ПоврзаноУреди

НаводиУреди