Западнојугурски јазик

(Пренасочено од Западен југурски јазик)


Западниот југурски и источниот југурски се термини што се користи од кинеските лингвисти за да се направи разлика помеѓу туркискиот југурски јазик и монголскиот југурски јазик и двата јазика се зборувани од иста нација- југурци. Има околу 4,600 говорници и својот јазик го нарекуваат yoğïr lar (говор југур) или yoğïr śoz (југур збор)

Западен југурски јазик
yoğïr lar, yoğïr śoz 
Изговор: Јоир лар
Зборуван во: НР Кина 
Регион: Гансу
Вкупно говорници: 4,600
Јазично семејство: Алтајски
 Туркиски јазици
  Западен југурски јазик 
Писмо: бесписмен јазик
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3: id=Ybe Ybe

Гласови

уреди

Согласки

уреди
Согласки
  Лабијални Алвеоларни Ретрофлексни Непчани Меконепчани Увуларни Глотални
Експлозивни pʰ p tʰ t         kʰ k qʰ q    
Африкативни     (ʦʰ) ʦ ʈʂʰ ʈʂ ʨʱ ʨ            
Фрикативни (f)   s z ʂ ʐ ɕ   x ɣ     h  
Носни m n         ŋ        
Вевни     r                    
Латерални     l                    
Апроксимантни w         j