Занде-јазици

Јазиците Занде се неколку мошне сродни убангиски јазици кои се зборуваат во Централноафриканската Република, Демократска Република Конго и Судан. Најзастапен е јазикот Занде, со преку милион говорници.

Занде
Географска
распространетост:
Централноафриканска Република, Демократска Република Конго, Судан
Класификација:Нигер-конгоанско (спорно)
Гранки:
Барамбо-памбијански
Занде-нзакарански
ISO 639-2 и 639-5:znd

ЈазициУреди

Поред Ethnologue 15, ова јазично семејство се состои од следниве јазици: