Жан Барден (1732–1809) бил француски историски сликар .

Обожување на мудреците, слика од 1781 година во палатата Фонтенбло .

Животот уреди

Бардин е роден во Монбард во 1732 година. Тој бил ученик на Луј-Жан-Франсоа Лагрене, а подоцна студирал и во Рим. Тој станал популарен уметник во Франција и бил примен на Академијата во 1779 година, а во 1788 година постанал директор на уметничкото училиште во Орлеанс. Тој бил инструктор, во делот на уметноста, на Дејвид и Регнаулт. Неговите теми се делумно историски, делумно поетски, а понекогаш и религиозни. Починал во Орлеанс во 1809 година [1] Негова ќерка, и ученичка, била сликарката Амброаз-Маргерит Барден.[2]

Дела уреди

Наводи уреди

  1. Bryan 1886.
  2. Profile of Ambroise-Marguerite Bardin at the Dictionary of Pastellists Before 1800.