Жан-Филип Баратие (исто така Јохан Филип Баратие роден на 19 јануари 1721 година во Швабах во близина на Нирнберг - починал на 5 октомври 1740 година) бил германски научник . Забележан бил како чудо од дете од 18 век, тој објави единаесет дела и бил автор на голем број необјавени ракописи.

Јохан Филип Баратиер, на кој присуствуваше Атина, божица на мудроста

Животот

уреди

Раното образование на Баратие највнимателно го водел неговиот татко, Франсоа Баратие, хугенот свештеник во Француската црква Швабах.[1]

Неговиот напредок бил толку брз што на петгодишна возраст можел лесно да зборува француски, латински и холандски и течно да чита грчки . Потоа студирал хебрејски и за три години можел да ја преведе хебрејската Библија на латински или француски. Собрал материјали за речник на ретки и тешки хебрејски зборови, со критички и филолошки опсервации; и кога имал околу единаесет години, преведен од еврејскиот „ Итинерариум “ на Тудела.[1]

На 14 години, тој бил примен за мајстор на уметностите во Хале, и бил примен во Кралската академија во Берлин, додека работел на метод за пресметување на географската должина на море. Последните години од својот краток живот ги посветил на проучување на историјата на еврејскиот народ и антиквитети, правел преводи и собирал материјали за историите на Триесетгодишната војна и на антитринитаризмот, како и за истражување во врска со египетските антиквитети. Неговото здравје, кое отсекогаш било слабо, целосно попуштило и тој починал на деветнаесетгодишна возраст.[1]

Во 1741 година, Јохан Хајнрих Семјуел Форми напишал биографија за него, објавена во Утрехт (NL).

Наводи

уреди
Атрибуција
  Оваа статија вклучуват текст од дело кое сега е во јавна сопственостChisholm, Hugh, уред. (1911). „Baratier, Johann Philipp“ . Encyclopædia Britannica (11. изд.). Cambridge University Press.CS1-одржување: ref=harv (link)</img>  Оваа статија вклучуват текст од дело кое сега е во јавна сопственостChisholm, Hugh, уред. (1911). „Baratier, Johann Philipp“ . Encyclopædia Britannica (11. изд.). Cambridge University Press.CS1-одржување: ref=harv (link)

Надворешни врски

уреди