Естфол (норвешки: Østfold) — поранешен округ во југоисточниот дел на Норвешка. Административен центар бил Сарпсборг а Фредрикстад бил најголем град. Бројот на жители според пописот од 2006 изнесувал 260.389 а површината 4.182 км2.

Грб на округот Естфол
Локацијата на округот во Норвешка

Слоганот на округот гласел; „Срцето на Скандинавија“ .

Грбот на Есфол ја симболизирал природата и идејата дека Сонцето дава живот. Средниот зрак на грбот означува топлина а двата зрака од страна ја претставуваа светлоста.