Ерих Густав Ото Енгел (роден на 14 февруари 1891 во Хамбург - починал на 10 мај 1966 во Берлин) бил германски филмски и театарски режисер. Исто така, во литературата повремено се споменува и во комедијата на режисерот Ерих Енгелс.

Ерих Енгел во 1962 година

ЖивотописУреди

Енгел бил дел од Школата за применета уметност во Хамбург. По дипломирањето работел кратко како новинар во театарот Талија во Хамбург и се стекнал со глумечко образование. Енгел поминал и неколку години патувајќи. Во 1917 и 1918 година, тој бил драматург во Шаушпилхаус, а подоцна во Хамбуршкиот камерен театар. По краток ангажман во Баварскиот државен театар во Минхен, тој се преселил во Берлин во 1924 година. Меѓу другото, работел и во Германскиот театар во Берлин. Енгел наскоро станал еден од најважните преведувачи на Брехт.

Енгел го направил својот пробив со операта „Три гроша“, чија премиерна изведба била на 31 август 1928 година била изведена во театарот Шифбауердам. Енгел има живеено во уметничката колонија Вилмесдорф.

ЛитератураУреди

  • Renate Rätz: Engel, Erich Gustav Otto. In: Wer war wer in der DDR? 5. Ausgabe. Band 1, Ch. Links, Berlin 2010, ISBN 978-3-86153-561-4.