Емилија Марија Фогелклу-Норлинд (20 јули 1878 година во Симрисамн - 26 септември 1972 година во Упсала, Шведска) била шведска пацифистка, теолог, феминистка, авторка и предавачка. Таа била првата жена во Шведска која добила диплома по теологија, а нејзината писмена работа опфаќа 28 објавени книги.[1][2]

Биографија уреди

Ќерката на окружниот матичар, Емилија Фогелклу се истакнала како студент. Откако присуствувала на Kungliga Högre Lärarinneseminariet, таа станала учителка во Гетеборг и почнала да пишува, првично за религиозно образование. Таа била вклучена во движењето за образование на работниците и пишувала за прогресивна образовна реформа. Во 1909 година, таа станала првата жена во Шведска која добила диплома по теологија.[3][2]

Во 1915 година, Фогелклу присуствувала на женската мировна конференција во Хаг . Таа постанала рана членка на Женската меѓународна лига за мир и слобода и продолжила да придонесува за либералното феминистичко списание Тидварвет . Нејзината посветеност на меѓународниот мир подоцна ќе ја види нејзината работа со Service Civil International, по Втората светска војна.[1][3]

На 52-годишна возраст, Фогелклу ја добила стипендијата Зом на Фондацијата Шведска-Америка, која и овозможила да студира социологија и психологија во Њујорк и Чикаго. Таа држела предавања на овие теми по нејзиното враќање во Шведска, но нејзината кариера во образованието добила удар во 1938 година, кога и била одбиена професорската позиција во Упсала . Меѓутоа, во 1941 година таа станала првата жена на која и била доделена почесен докторат по теологија.[3]

Иако е опишана како човек која лесно стекнува пријатели, Фогелклу страдала од напади на депресија. На дваесет и четири години доживеала духовно богојавление кое ја спасило од работ на самоубиство. Во 1922 година се омажила за Арнолд Норинд, географ кој го делел нејзиниот духовен поглед. Бракот бил среќен, но краткотраен - Норлинд подлегна на туберкулозата во 1929 година. Две години подоцна, Фогелклу станала една од првите квекери во Шведска, приклучувајќи се на Друштвото на пријатели во 1931 година.[1][4]

Емилија Фогелклу починала во 1972 година. Таа е погребана на гробиштата Вестра Алштад во парохијата Андерслов , округот Скане . Нејзиниот епитаф гласи: „Уште има светлина“.[3]

Библиографија уреди

 • Allvarstunder (1903)
 • Om Religionsundervisningen (1904)
 • Frans af Assisi (1907)
 • Медан грејсет грор (1911)
 • Förkunnare (1915)
 • Från hövdingen till den törnkrönte (1916)
 • Från längtansvägarna (1916)
 • Ur fromhetslivets svensk-historia (1917)
 • Icke i trötthetens tecken (1918)
 • Биргита (1919)
 • Ur historiens verkstad (1919)
 • Religionsundervisningen än en gång (1919)
 • Протестантски ох католик (1919)
 • Från själens vägar (1920)
 • Apostlagärningarna (1922)
 • Så ock på jorden (1923)
 • Манискосколан (1924)
 • Vila och arbete jämte andra föredrag i praktisk psykologi (1924)
 • Befriaren i högtidssägner och bilder (1925)
 • Samhällstyper och medborgarideal (1926)
 • Människan och hennes arbete и psykologisk-historisk belysning (1926)
 • Емилија Фогелклус Бекер (1926)
 • Квакарен Џејмс Најлер (1929)
 • Samarbetets psykologi och förvärvslivets (1929)
 • Den allra vanligaste människan (1931)
 • Om den psykiska hälsovårdens mål och medel (1932)
 • Vad man tror och tänker inom svenska folkrörelser (1934)
 • Вилијам Пен (1935)
 • Psykiska faktorer i samband med fågan om krig eller Fred (1937)
 • Två föredrag vid 35-årsfesten i Göteborgs högre samskola den 31 октомври 1936 година, (1937)
 • Små handböcker för kristendomsundervisningen i folkskolan (1939)
 • Бортом Биргита (1941)
 • Tror vi på det goda? (1942)
 • Hat och människomekanisering (1943)
 • Арнолд (1944)
 • Бархувад (1950)
 • Helgon och häxor (1952)
 • Па backen (1952)
 • Ресфердиг (1954)
 • Form och strålning (1958)
 • Minnesbilder och ärenden (1963)
 • Brev till vännerna (1979)
 • Кара Или, караште Елин (1988)

Награди уреди

 • De Nios stora pris 1932 година

Наводи уреди

 

Дополнително читање уреди

 • Emilia Fogelklou at Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Надворешни врски уреди

 1. 1,0 1,1 1,2 „Emilia Fogelklou“. Women In Peace (англиски). Посетено на 2021-04-06."Emilia Fogelklou". Women In Peace. Retrieved 6 April 2021. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „:2“ е зададен повеќепати со различна содржина.
 2. 2,0 2,1 Boulding, Elise (1987). „Review of Reality and Radiance: Selected Autobiographical Works of Emilia Fogelklou“. Quaker History. 76 (1): 69–71. ISSN 0033-5053. JSTOR 41947083.Boulding, Elise (1987). "Review of Reality and Radiance: Selected Autobiographical Works of Emilia Fogelklou". Quaker History. 76 (1): 69–71. ISSN 0033-5053. JSTOR 41947083. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „:0“ е зададен повеќепати со различна содржина.
 3. 3,0 3,1 3,2 3,3 „skbl.se - Emilia Maria Fogelklou“. skbl.se. Посетено на 2021-04-06."skbl.se - Emilia Maria Fogelklou". skbl.se. Retrieved 6 April 2021. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „:1“ е зададен повеќепати со различна содржина.
 4. Desertrain, Laura M. (1987). „Review of Reality and Radiance: Selected Autobiographical Works of Emilia Fogelklou“. Scandinavian Studies. 59 (4): 480–481. ISSN 0036-5637. JSTOR 40918902.