Емафилм, во режија на Даглас Макграт. Главните улоги ги толкуваат: Гвинет Палтроу, Џејмс Козмо, Софи Томсон, Џереми Нортам, Тони Колет и Грета Скаки. Филмот е снимен според книгата на Џејн Остин.

Содржина уреди

Филмот претставува романтична приказна, сместена во 1800 година, во Англија. Ема Вудхаус е разгалена дваесетгодишна убава и богата девојка. Таа е секогаш желна за нови случки, а особено за нови пријателства и само таа може да се справи со нејзиниот, по малку чуден, татко. Таа е убедена дека никогаш нема да се омажи и ужива да се става во стројник.[1][2][3]

Наводи уреди

  1. „Ема“, Антена, број 854, 7.11.2014, стр. 17.
  2. „Ема“, Антена, број 881, 15.5.2015, стр. 25.
  3. „Ема“, Антена, број 888, 3.7.2015, стр. 22.