Ел Чичон — вулкан сместен во Мексико.

Ел Чичон
El Chichón.jpg
Поглед од птичја перспектива на 11.04.1982, седум месеци по ерупцијата
Највисока точка
Надм. вис.~ 1.205
Географија
Ел Чичон на интерактивна карта

ПокраинаMX
Геологија
Старост на карпата220.000 години
ВидКупола од лава
Последен избувод март до септември 1982

Овој вулкан во Мексико, направен од конус од лава бил речиси непознат во 1982 г., кога предизвикал низа високоексплозивни ерупции. Пирокласичен материјал се издал сè до оддалеченост од 8 км, уништил 9 села и зел над 2,000 животи. Магмата била многу богата со сулфур. така што во стратосферата се образувале капки сулфурна киселина, што создаде предвид на блескаво заоѓање на сонцето во целиот свет.

ПоврзаноУреди