Елифалет Даер (14 септември 1721 - 13 мај 1807) бил правник, поротник и државник од Виндам, Конектикат. Тој бил делегат за Конектикат на многу сесии на Континенталниот конгрес, ја потпишал Континенталната асоцијација и е еден од основачите на Соединетите Држави.

Елифалет ДаерШеф на правда на Врховен суд во КонетикатВо служба 1789-1793Делегат на континенталниот конгресВо служба 1782-1783Говорници на Претставничкиот дом на КонектикатЧлен на на Претставничкиот дом на Конектикат Во служба1756-1784Лични детали Роден: Септември 14, 1721Починал: Мај 13, 1807 (на возраст од 85) Виндхам, КонетикатПогребан на гробишта во Виндам Сопруга: ХулдаДеца: Амелија, ТомасПрофесија: Адвокат Служба во војскаРанк: ПолковникБитки/војни: Француска и Индиска војна

Даер е роден во Виндам и студирал на Јеил каде што дипломирал во 1740 година. Тој читал право и бил примен во адвокатурата во 1746 година. Станал член на милицијата, а потоа во 1747 година бил избран за мировник и член на колонијалното собрание. Тој, исто така, бил вклучен во неколку шеми за развој на земјиштето за областите Сускехана и долината Вајоминг.

Во француската и индиската војна, Даер бил потполковник во милицијата. Учествувал во експедицијата што ја зазела Краун Поинт од Французите, како полковник на Третиот провинциски полк во Конектикат во 1755 година. Во 1758 година, тој го водел својот полк во Канада како поддршка на операциите на Амхерст и Волф.

Во 1763 година, тој го посетил Лондон како агент за компанијата Susquehanna Land во неуспешен обид да се здобие со титула за колонијален потфат во регионот Вајоминг. Конектикат го испратил Даер во Њујорк на Конгресот за Законот за поштенски марки . Овој протестен Конгрес бил важен претходник на Американската револуција . Во 1766 година, тој бил избран за судија на повисокиот суд во Конектикат. Тој ја одржал таа функција до 1793 година, служејќи како главен судија по 1789 година.

Како што започнала револуцијата, Даер бил именуван во Државниот комитет за безбедност и именуван за делегат на Континенталниот конгрес во 1774 година. Служел во Конгресот во текот на 1774-1775, 1777-1779 и 1782-1783 година. Џон Адамс, во својот дневник, го окарактеризирал Дајер како „... долготраен и кружен, нејасен и облачен, многу зборлив и многу досаден, но сепак чесен, достоен човек; мисли добро и добро проценува“.

Даер се повлекол од јавниот живот во 1793 година. Починал дома во Виндам на 13 мај 1807 година и бил погребан на гробиштата Виндхам.[1] Неговата ќерка Амелија била мажена за Џозеф Трамбул, кој служел со Даер во Континенталниот конгрес.

Наводи Уреди

  1. Елифалет Даер на Find a Grave (англиски)
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со име „FremontBarnes2007“ определена во <references> не се користи во претходен текст..

Поврзано Уреди