Електрон

податомска честичка со негативен полнеж
(Пренасочено од Електроните)

Електрон (некогаш нарекуван негатрон; симбол e) — субатомска честичка. Во еден атом, електроните кружат околу јадро од протони и неутрони. Зборот електрон потекнува од грчкиот збор ηλεκτρον, што значи килибар. Додавката -он, ја делат повеќето субатомски честички и се користи како аналогија на поимот јон.

Расејување (дифракција) на електрон
Аголна распределба на електронската густина
Радијална распределба на електронска густина за различни состојби

Електроните имаат електричен полнеж и кога се движат, тие создаваат електрицитет. Поради тоа што од електроните зависи на кој начин еден атом се однесува во однос на другите атоми, тие имаат темелна улога во хемијата.

Електронот како тема во уметноста и во популарната култураУреди

  • „Електрони“ - песна на македонската група „ПМГ Колектив“ од 2015 година.[1]

НаводиУреди