Еласа ( грчки: Ελάσα ) е остров кој може да се најде североисточно од Крит во Егејското Море, на околу 3.5 наутички милји од палмовата шума во Ваи. Карпеста е и ненаселена со површина од 1.9 квадратни километри. Неговата највисока точка е 79 м надморска височина. Административно припаѓа во општината Итанос во Ласити .

Еласа

Еколошки заштитено подрачје

уреди

Еласа е сосед на островите Дионисади и е дел од еколошки заштитено подрачје со многу ретки растенија и животни, вклучувајќи ја и средоземната монашка фока.

Поврзано

уреди

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди