Дуња
Cydonia oblonga - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-049.jpg
Дуња
Научна класификација
Царство: Plantae
Оддел: Magnoliophyta
Класа: Magnoliopsida
Ред: Rosales
Семејство: Rosaceae
Потсемејство: Maloideae or Spiraeoideae[1]
Род: Cydonia
Вид: C. oblonga
Биномен назив
Cydonia oblonga
Мил.

Дуњата (Cydonia oblonga) е единствениот вид од родот Cydonia. Таа е дрво, високо од 4 до 6 m. Распространета е во Азија и Европа.

Во Македонија во 2016 година биле произведени 1279 тони дуњи.[2]

ПроизводствоУреди

Топ производители на дуњи - 2012
Држава Тони
  Турција 135,406
  НР Кина 125,000
  Узбекистан 80,000
  Мароко 46,000
  Иран 36,500
  Аргентина 27,500
  Азербејџан 27,140
  Шпанија 14,000
  Србија 10,795
  Алжир 10,516
 Вкупно во Светот 596,532
Извор: UN FAOSTAT [3]

Дуњата како мотив во уметностаУреди

НаводиУреди

  1. Potter, D., et al. (2007). Phylogeny and classification of Rosaceae. Plant Systematics and Evolution. 266(1–2): 5–43.
  2. Организација на обединетите нации за исхрана и земјоделство (FAO) [1] Архивирано на 19 октомври 2016 г.
  3. „Statistics from: Food And Agricultural Organization of United Nations: Economic And Social Department: The Statistical Division“. UN Food and Agriculture Organization Corporate Statistical Database.
  4. Блаже Конески, Збор и опит 1. Скопје: Арс Ламина - публикации, Арс Либрис, 2021, стр. 119.