Дукакиноглу Ахмед-паша

Дукакиноглу Ахмед-паша (турски: Dukakinoğlu Ahmed Paşa; починал во март 1515) — османлиски државник со албанско потекло, именуван како голем везир на Отоманското Царство од 1512 до 1515 година. Седиштето му било во Санџак, Албанија, а претставката го означува потомството од фамилијата Дукакини (dukakinoğlu - „син на Дукакин). Тој бил израснат во Отоманското Царство по пат на девширме или данок во крв.

Дукакиноглу Ахмед
Паша
24. голем везир на Отоманското Царство
На должноста
18 декември 1514 – 8 септември 1515
Монарх Селим I
Претходник Ахмед-паша Херцеговоиќ
Наследник Ахмед-паша Херцеговоиќ
Лични податоци
Роден(а) непозната
Починал(а) 1515
Амасија, Отоманското Царство
Националност Османлиец
Деца Дукакиноглу Мехмед-паша
Народност Албанец

Неговиот син, Дукакиноглу Мехмед-паша, бил египетски пашалак од 1544 до 1546, кога бил погубен.[1]

ЗабелешкиУреди

  • Дукакиноглу е сродно со Дукакинзаде, и понекогаш така се нарекува.

НаводиУреди

  1. Michael Winter (14 January 2004). Egyptian Society Under Ottoman Rule, 1517-1798. Taylor & Francis. стр. 35. ISBN 978-0-203-16923-0.