Драгица Калдараш

Драгица Калдараш (Вршац, 5 февруари 1958 година) е ромска поетеса, член на Здружението на писатели на Србија.

Драгица Калдараш
Роден 5 февруари 1958
Вршац, Србија
Националност Ромка

Родена е на 5 февруари 1958 година во Вршац. Го завршила првиот степен на Педагошката академија „Жива Јовановиќ“. Едно време работела како наставничка по ромски јазик со елементи на национална култура во три основни училишта во градот, а подоцна ја подготвувала и била домаќин на програмата „Романо ило“ (Ромско срце) на ВАП радио. Денес таа е пензионер и основач на Културно-образовното друштво на Ромите „Сонце-Кхам“ во Вршац, кое ја негува културата на Ромите.

Поезијата на Драгица Калдараш се карактеризира со ромскиот живот и судбината на Ромите.[1] Второто издание на збирката песни „Халеевата комета“ победи на меѓународниот литературен натпревар „Амико Ром“ (Пријатели на Ромите) во Ланчијано, Италија. Првата објавена книга на Драгица Калдараш е преведена во антологијата на ромски писатели ширум светот, издадена во Америка. Таа е еден од основачите на Матица на Ромите во Нови Сад во 1995 година.[2]

Збирки песниУреди

  • E Halejski kometa - Халеева комета (2004)
  • E ćirešin ande lulugi - Цреша во цветање (2005)[3]
  • Gelja e bejacenge - Песни за деца (2006)[4]
  • Традиционални песни на Ромите од Вршац и околината (2007)
  • Избор на поезија од нејзините збирки песни „Цреша во цветање” и „Песни за деца” (2018)[5][6]

НаводиУреди

 1. „DRAGICA KALDERAŠ | Sarajevske Sveske“. sveske.ba.
 2. ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА СОЦИЈАЛНО УКЉУЧИВАЊЕ РОМА И РОМКИЊА У ГРАДУ ВРШЦУ ЗА ПЕРИОД 2019 – 2021. ГОДИНУ. Вршац: Град Вршац. 2019.
 3. „Роми у библиотечким збиркама“ (PDF). www.nbss.rs/. Народна библиотека Стеван Сремац.
 4. Марибор, IZUM-Институт информацијских знаности. „Pesme za decu; Gelja e bejacenge :: COBISS+“. plus.sr.cobiss.net (српски).
 5. „Bibliografije Narodne biblioteke Srbije“.
 6. „Pesničko veče Dragice Kaldaraš u Gradskoj biblioteci“. arhiva.evrsac.rs (српски).