Драгица Ѓуриќ

Драгица Ѓуриќ е поранешена српска ракометарка. Таа била југословенски репрезентативен голман.

ЖивотописУреди

Родена е на 26 март 1963 година во Шабац. Двапати учествувала на Олимписките игри: 1984 во Лос Анџелес и 1988 во Сеул.

На Олимписките игри во Лос Анџелес во 1984 година освоила златен медал како член на југословенската ракометна репрезентација. На овие Олимписки игри, како репрезентативен голман, играше една игра. Четири години подоцна, на Олимписките игри во Сеул (1988), Југославија била четврта. Потоа, голманот Драгица Ѓуриќ ги одиграла сите пет натпревари.

Во февруари 2016 година била поставена за селектор на Женската ракометна репрезентација на Србија.