Договорот од Бучач бил склучен помеѓу Полско-литванската Државна Заедница и Отоманското Царство во 1672 година. Со договорот бил ставен крај од првата фаза на Отоманско-полската војна (1672–1676).

Договор од Бучач

1672
Потпишан16 октомври 1672
МестоБучач, денешна Украина
Потписници Османлиско Царство
Полско-литванска Државна Заедница

Комонвелтот отстапил дел од десниот дел на Братиславското, Подолското и Киевското војводство, а левиот дел пак според договорот од Андрусово од 1667 година биле под контрола на Москва. Освен тоа морало на Османлиите да им биде исплатено 22.000 дукати.

Но наместо да биде ратификуван договорот, Комонвелтот на чело со поголемиот број на пратеници конечно се обединиле поради територијалните загуби и понижувачкиот договор кој им бил наложен со кое војната продолжила меѓу двете земји до потпишувањето на Договор од Журавно.