Договор на Ахмед-паша

Договор на Ахмед Паша (персиски:عهدنامه احمد پاشا, турски: Ahmet Paşa Antlaşması) — мировен договор потпишан во 1732 година помеѓу Османлиското Царство и Сефевидското Царство.

Договор на Ахмед Паша

1732
Потпишан1732
Потписници Османлиско Царство
Персија

Договорот бил потпишан од Ахмед-паша од османлиска страна и Мехмед Риза Кулу од персиска[1][2]. Според договорот, Османлиското Царство ги задржала придобивките во Кавказ од претходната војна[3] а освен тоа Персија ја признала загубата на западните делови на царството додека реката Арас станала нова граничната линија меѓу двете земји.

Наводи уреди

  1. Prof.Yaşar Yücel-Prof Ali Sevim:Türkiye tarihi vol.III, AKDTYKTTK Yayınları, 1991, pp. 282-290
  2. Prof.Yaşar Yücel-Prof Ali Sevim:Türkiye tarihi vol.IV, AKDTYKTTK Yayınları, 1991, pp. 3-4
  3. „On line document (in Turkish)“. Архивирано од изворникот на 2012-07-28. Посетено на 2014-08-16.