Дијафрагма[1][2]мускулно-тетивна преграда кај цицачите која ја одделува градната од стомачната празнина. Низ неа минуваат крвни садови (аорта и артерии кои ја васкуларизираат дијафрагмата; долната шуплива вена), хранопроводот и нервот скитник-n.vagus. При процесот на дишење, дијафрагмата се опушта и собира најизменично. На дијафрагмата постојат отвори преку кои комуницираат стомачната празнина и градниот кош. Тие отвори се значајни затоа што преку нив може да се пренесуваат запаленија и патолошки течности (крв, гној) од стомачната празнина во градниот кош и обратно.

Наводи

уреди