Дионисиј I Постариот

Дионисиј I или Дионисиј Постариот (432 п.н.е.367 п.н.е.) - грчки тиран од Сицилија. Во 388 п.н.е. него го посетил Платон со намера да го убеди да ги прифати неговите политички реформи.[1]

Наводи уреди

  1. „Beleške“, во: Erazmo Roterdamski, Pohvala ludosti. Beograd: Rad, 2016, стр. 142.