Димитриј Иванович Писарев

Димитри Иванович Писарев (руски: Дмитрий Иванович Писарев, (14 октомври 1840-4 јули 1868) е радикален руски писател и општествен критичар кој, според Георги Плеханов, најдобрите години од неговиот живот ги помина во тврдина. Писарев е еден од мислителите на демократско-револуционерното движење во Русија во текот на 60 години на 19 век. Новата руска генерацијата, под влијание на Писаревите идеии, ги извела револуциите од 1905 и 1917 година. Надежда Крупскаја, сопругата на Ленин, еднаш напишала: Ленин беше дел од генерацијата што растеше под влијание на Писарев.

'
Роден Дми́трий Ива́нович Пи́сарев
15 октомври 1840
Знаменское, Царска Русија
Починал 4 јули 1868
Рига, Царска Русија

Писарев е исто така познат по неговата поддршка на руските природни науки, особено биологијата, а неговите дела големо влијаеле во изборот на кариера на младиот Иван Павлов [1].

Писарев сакал крај на сиромаштијата и бедата. Оваа желба сакал да ја претстави и реализира преку филозофијата, книжевно-критичките, социјални и семејни анализи.

Извори

уреди
  1. Babkin, B.P. (1949) Pavlov: A Biography. Chicago: The University of Chicago Press

Литература

уреди
  • Писарев Д. И. Пушкин и Белинский. — М. ; Петроград: Государственное изд-во «Типография "Печатный двор"», 1923.
  • А. Володин. «И это называется нигилизмом?» // Писарев Д.И. Исторические эскизы. — М.: «Правда», 1989. - С. 3—10.

Надворешни врски

уреди