Отвори го главното мени

Дервиш Мехмед-паша

Дервиш Мехмед-паша (турски: Derviş Mehmed Paşa; умрел на 9 декември 1606 година) – голем везир за време на Ахмед I од 21 јуни 1606 година до 9 декември 1606 година.

Дервиш
Мехмед
паша
Голем везир на Османлиската Империја
На должноста
1606–1606
Монарх Ахмед I
Претходник Соколузаде Лала Мехмед-паша
Наследник Кујуџу Мурат-паша
Лични податоци
Починал(а) 1606
Истанбул, Османлиска Империја
Националност отоманска
Вероисповед исламска


БиографијаУреди

Мехмед-паша бил со босанско потекло[1][2], бил роден во босанскиот дел на Санџак. Бил роден како христијанин, но бил земен како данок во крв. Прво станал јаничар, а подоцна бил султанов коморник, сè додека Ахмед I не го прогласил за голем везир во 1606 година. Убиен е на 9 декември 1606 година, го задавиле султановите џелати на спиење, а се сомнева дека Ахмед I го издал налогот за тоа.

ПоврзаноУреди

НаводиУреди


Политички функции
Претходник
Соколузаде Лала Мехмед-паша
Голем везир
21 јуни 1606 – 9 декември 1606
Наследник
Кујуџу Мурат-паша