Ден на рударите на Македонија

Денот на рударите во Македонија е празник на македонските рудари, во спомен на Штрајкот на рударите од Рудникот Лојане, Кумановско во 1929 година за подобрување на работните услови и зголемување на личните доходи. На овој ден во сите македонски рудници се организираат прослави и свечености[1]. Заштитничка на рударите е Пресвета Богородица, која се слави на истиот ден - Голема Богородица[2].

НаводиУреди

  1. „Рудникот Бучим го прослави "Денот на Рударите". western balkans environment. 28 август 2008. Посетено на 2010-05-09.
  2. Кожинкова, Виолета (28 август 2009 10:41). „Одбележан денот на рударите“. А1. Посетено на 2010-05-09. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)