Ден на ослободувањето (Италија)

Ден на ослободувањето исто така познат како годишнина од ослободувањето на Италија. Тоа е национален празник во Италија кој ја одбележува на 25 април за победата на италијанското движење на отпорот против Нацистичка Германија и Италијанската социјална република. Марионетска држава на нацистите и задната држава на фашистите, во Италијанската граѓанска војна, граѓанска војна која се водела во Италија за време на Втората светска војна. Се разликува од Денот на Републиката, што ќе се одржува на 2 јуни.

Историја уреди

 
Италијанските партизани во Милано за време на италијанската граѓанска војна, април 1945 година
 
Торино, 6 мај 1945 година. Парада за ослободување на градот