Дејмос

(Пренасочено од Демос)

Дејмос е една од двете месечини на Марс. Го открил американскиот астроном Асаф Хол на 12 август 1877. Името го добил по придружникот на богот Марс, Дејмос, и означува ужас. Оваа месечина има неправилна форма.

Дејмос
Дејмос
Дејмос
Откривање
ОткривачАсаф Хол
Откриено12 август 1877

Поврзано

уреди

Фобос — другата месечина на Марс