Дваесеттиот век (филм)

„Дваесетти век“ (англиски: 20th century) – филм на режисерот Хауард Хокс (Howard Hawks) од 1934 година. Автори на сценариото се Чарлс Брус Милхоланд (Charles Bruce Millholland) и Бен Хехт (Ben Hecht), а главните улоги ги играат: Џон Баримор (John Barrymore), Керол Ломбард (Carole Lombard) и Волтер Коноли (Walter Connolly).[1]

Синопсис уреди

Разгиграниот холивудски импресарио, Оскар Џафи (го игра Баримор), се наоѓа во тешка состојба. За да ја поправи својата кариера, тој се обидува да ја врати својата поранешна љубовница, Лили (ја игра Ломбард) која, благодарение на него, сега е голема холивудска ѕвезда...

Наводи уреди