Грчка православна црква

(Пренасочено од Грчка Православна црква)

Грчка православна црква или ГПЦ (грчки: Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος) — автокефална црка и во православниот свет се наоѓа на единаесеттото место. Има ранг на архиепископија.

Грчка православна црква
Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος

Митрополитска катедрала (Атина)
Основач Апостоли
Независност 1833
Признавање Автокефална, признаена од 1850 година.
Поглавар Архиепископ на Атина и цела Грција, Јероним II
Седиште Атина, Грција
Територија Грција
Власт
Јазик грчки
Верници 10,000,000[1]
Портал www.ecclesia.gr

Наголемата власт во Грчката црква ја има Епископскиот синод, кој се состои од сите епархиски архиреи. Сите тие ја носат титулата на митрополит. На чело на Синодот стои архиепископот на Атина и цела Грција, кој се одбира од страна на митрополиите. По неговиот избор, Претседателот на Грција во рок од пет дена издава указ за негово признавање, по кое следи официјалната церемонија. Синодот се состои од архиепископ и 12 митрополити.

Денеска, црквата се состои од 81 епархија, од кој 30 се наоѓаат во Северна Грција, од кои 22 во Егејска Македонија. Епархијата на Крит, како и сите манастири на Света Гора, исто така се под јурисдикција на Цариград, односно не се дел од грчката Православна црква.

Црквата има околу 200 манастира, со околу 8.000.000 верници.

Наводи

уреди