Грофицата од Чинчон

Грофицата од Чинчон ( шпански: Condesa de Chinchón </link> ) е портрет насликан со масло на платно околу. 1800 година од шпанскиот уметник Франциско Гоја . Се одржува во музејот дел Прадо, Мадрид . Сликата ја прикажувала Марија Тереза де Борбон, 15-та грофица од Чинчон, која била охрабрена од кралицата Марија Луиза од Парма и од опортунизмот да се омажи за Мануел де Годој, премиерот, во згоден брак . Не ја прикажувала попознатата грофица од Чинчон, која станала имењак на родот дрвја и грмушки cinchona одговорни за раното модерно производство на кинин .

Грофицата од Чинчон Шпански : La Condesa de Chinchón
</img>
Уметник Франциско Гоја
година в. 1800 година
Средно Масло на платно
Димензии 216 цм × 144 цм (85 во × 57 во)
Локација Музејот дел Прадо, Мадрид

Грофицата од Чинчон уреди

Марија Тереза од Бурбон и Валабрига, грофица од Чинчон и Маркиз де Боадила дел Монте (1780–1828) била најстарата ќерка од морганскиот брак на доенчето Луис Антони Бурбон и Марија Тереза де Валабрига и Розас, ќерка на коњанички офицер. Резултатот од оваа заедница било протерувањето на новороденчето од дворот од страна на кралот Чарлс III, неговиот брат. Бебето починало кога Марија Тереза имала само 5 години, потоа била одземена од нејзината мајка и воспитана заедно со нејзината помлада сестра во манастир во Толедо. Таа го напуштила манастирот на 17-годишна возраст, кога новата кралска двојка Чарлс IV и Марија Лудвика од Бурбон-Парма решиле да ја омажат за највлијателниот човек на дворот, кралскиот миленик Мануел Годој. Благодарение на заштитата на кралицата, кариерата на Годој брзо напредувала од полковник во кралската гарда до првиот министер кој практикувала ефективна моќ во државата. Кралицата, која можеби имала афера со Годој, сакала да го одвлече вниманието на миленикот од неговата долгогодишна љубовница Пепита Тудо. За Годој, бракот со братучедот на кралот бил разлика и социјална промоција, бидејќи тој официјално стана член на кралското семејство. Грофицата повратила бројни привилегии изгубени како резултат на егзилот на нејзиниот татко, како што е употребата на името и грбот на Бурбоните. Таа станала најважната дама во земјата по кралицата Марија Лудвика.[1] Марија Тереза де Бурбон и Валабрига, Маркионеса на Боадила дел Монте и грофица од Чихон, била ќерка на новороденчето Луис Антонио де Бурбон од Марија Тереза Валабрига и Розас. Таа е родена во семејната палата на Велада (Толедо) на 26 ноември 1780 година, за време на оддалечувањето од дворот на кој била подложна, заедно со нејзината мајка и браќата.

Околностите на востанието уреди

Родителите на грофицата биле покровители на уметноста; тие собраа многу талентирани сликари, писатели и музичари. За Гоја тие биле првите покровители, нивното препознавање на работата на сликарот значително влијаеше на неговата кариера како портрет сликар. Во годините 1783–1784 година, како гостин на инфанта во Аренас де Сан Педро, Гоја извела многу дела за нив; вкл. колективен портрет Семејството на новороденчето дон Луис, во кое грофицата е девојка која ја гледала работата на сликарот. Гоја ја прикажа и неколкугодишната Марија Тереза во стилска облека за малечка дама и веројатно и по повод нејзината венчавка.[2]

Поврзано уреди

  • Список на дела од Франциско Гоја
  • Чинчон
  • Грофот Чинчон

Наводи уреди

  1. Goya, Francisco (1988). Goya y el espíritu de la ilustración : [exposicion] Museo del Prado, Madrid, 6 de octubre-18 de diciembre de 1988, Museum of Fine Arts, Boston, 18 de enero-26 de mayo de 1989, Metropolitan Museum of Art, Nueva York, 9 de mayo-16 de julio 1989. Alfonso E. Pérez Sánchez, Eleanor A. Sayre, Museo del Prado, Boston Museum of Fine Arts, Metropolitan Museum of Art. [Madrid]: Museo del Prado. ISBN 84-86022-28-2. OCLC 19858352.
  2. Hughes, Robert (2006). Goya : artysta i jego czas. Hanna Jankowska. Warszawa: Wydawnictwo W.A.B. ISBN 8374142480. OCLC 1200468109.

Надворешни врски уреди