Грне[1][2] — земјен сад што се користи за подготвување храна. По овој сад е именуван занаетот за правење садови од печена глина е наречен грнчарство. Често грнето има рачка и капак. Се користи за подготовка на грав, расол, итн.

Чомлек во грне

Наводи уреди