Грб на Скопје

Грбот на Град Скопје е официјалниот грб на македонската престолнина.

Грб на Скопје
Coat of arms of Skopje.svg
Подробно
Усвоен?
Штитштит
Претходни варијантиPre-WW2 Coat of arms of Skopje - Medium.png

ОписУреди

Грбот на Градот Скопје има форма на штит, на кој горната страна е полулак свртен внатре, левиот и десниот горен агол на штитот го прават две коси линии, додека долните страни се надворешно заоблени лакови што завршуваат со врв по средината на долната оска.

Во просторот на штитот се содржани: Камениот мост со реката Вардар, тврдината Кале и снежниот врв на Љуботен (Шар Планина).[1]

ГалеријаУреди

НаводиУреди

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди