Грбот на Израел (хебрејски: סמל מדינת ישראל) е официјален грб на државата. Грбот е составен од син штит со бели рабови. На самиот штит има приказ на бела менора опколена од бели маслинови гранчиња. Во подножјето на гранчињата има натпис „Израел“ или „ישראל“. Штитот е секогаш во сина боја, додека менората и гранчињата можат да бидат и во златна боја. Грбот е официјално усвоен во 1949 година.

Грб на Израел
Emblem of Israel.svg
Варијанти
Presidential Standard of Israel.svg
Претседателски емблем
Подробно
Усвоен10 февруари 1949
ШтитСин штит со бели рабови и со бела менора меѓу маслинови гранчиња.
Употребаофицијални документи и на официјално и неофицијално ниво во државата

Останати грбовиУреди

Користена литератураУреди

ПоврзаноУреди