Грб на Екваторска Гвинеја

Грбот на Екваторска Гвинеја е усвоен на 21 август 1979. Во средината на грбот има сив штит во кој се наоѓа дрво од свилен памук, односно „Божјо дрво", местото каде што е договорен првиот договор помеѓу Шпанија и локалниот владетел. Над штитот се наоѓаат шест жолти ѕвезди кои симболизирааат копното и петте главни острови, а под штитот се наоѓа националното гесло „единство, мир, правда“ (шпански Unidad, Paz, Justicia). Истите мотиви можат да се видат и на знамето на Екваторска Гвинеја.

Грб на Екваторска Гвинеја
Coat of arms of Equatorial Guinea.svg
Подробно
Усвоен21 август 1979

Историски грбовиУреди

ПоврзаноУреди