Грб на Гренада

Грбот на Гренада е усвоен заедно со независноста во 1974 година. Грбот прикажува штит поделен на четири делови во златен крст. Во средина се наоѓа Колумбовиот брод Санта Марија, а во четвртините се наоѓаат британски лавови и златни полумесечини од кои растат лалиња. На врвот од штитот се наоѓа златна круна. На врвот на грбот се наоѓаат седум ружи кои ги претставуваат седумте комуни на Гренада. Штитот е придржуван од оклопник и гулаб.

Грб на Гренада
Coat of Arms of Grenada.png
Подробно
ГрбоносецГренада
Усвоен1974
Штитштитот е поделен на четири дела, два со златни лава и два со полумесечина и лилјан.
Држачиоклопник, гулаб, пченка и банана
Мото„Ever conscious of God we aspire, build and advance as one people.“

ПоврзаноУреди