Грб на Скопје

(Пренасочено од Грб на Град Скопје)

Грбот на Град Скопје е официјалниот грб на македонската престолнина.

Грб на Скопје
Подробно
Усвоен?
Штитштит
Претходни варијанти

Опис

уреди

Грбот на Градот Скопје има форма на штит, на кој горната страна е полулак свртен внатре, левиот и десниот горен агол на штитот го прават две коси линии, додека долните страни се надворешно заоблени лакови што завршуваат со врв по средината на долната оска.

Во просторот на штитот се содржани: Камениот мост со реката Вардар, тврдината Кале и снежниот врв на Љуботен (Шар Планина).[1]

Галерија

уреди

Наводи

уреди
  1. „Симболи на Скопје“. Архивирано од изворникот на 2012-11-29. Посетено на 2012-09-25.

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди