Грб на Буркина Фасо

Грбот на Буркина Фасо усвоен е во 1997 година.

Грб на Буркина Фасо
Coat of arms of Burkina Faso.svg
Варијанти
Coat of arms of Upper Volta.svg
Грб на Горна Волта
Подробно
Усвоен1997

ИзгледУреди

Грбот се состои од ѓтит базиран на знамето на Буркина Фасо. Над штитот има бела трака со името на државата, а под исто така трака со мотото на Буркина Фасо (Unité,Progrès,Justice) што значи Единство, Напредок, Правда. Држачи на овие натписи се две црни копја, а држачите на копјата се два бели коњи.Држачи ових натписа су два црна копља,а држачи штита су два бела коња.

ГалеријаУреди