Грб на Бенин

Грбот на Бенин е повторно усвоен во 1990, кога бил заменет во 1975 година. На врвот на грбот се наоѓаат два рога исполнети со песок, а во долниот дел се наоѓа штит кој го држат два леопарда. Штитот е поделена на четири четвртини. Во горната лева страна се наоѓа замокот Сомба, а на горната десна страна бенинската ѕвезда, во долната десна страна има брод којшто го симболизира доаѓањето на европјаните и во долната лева страна има палма. Под штитот го има мотото на државата "Fraternite, Justice, Travail" (Братство, Правда, Работа).

Грб на Бенин
Coat of arms of Benin.svg
Подробно
Усвоен1990
Мото"Fraternite, Justice, Travail" (Братство, Правда, Работа)

Видете исто така иУреди